Infók a hűtőgépekről

Az alábbi gondolataim nem a különböző hűtőgép típusok műszaki tartalmát ecseteli, inkább abban nyújt segítséget, hogy bizonyos típúsoknál mire kell okvetlenül figyelnünk.

Az alábbi gondolatok sok kérdésre választ adhatnak, melyeket az elsőtárgyaláskor néha tapasztalok. Kezdjük talán azzal, hogy beépítés szempontjából milyen típusú hűtőgépeket ismerünk.

Hűtőgépek kategóriái

 1. Beépíthető hűtőgépek
 2. Pult alá épített hűtőgépek
 3. Normál szabadonálló hűtőgépek
 4. Side by Side szabadonálló hűtőgépek
 5. Szabadonálló borhűtők
 6. Beépíthető borhűtők

Beépített vagy szabadonálló hűtőgépet válasszak?

Sokszor kérdés egy új konyhabútor vásárlása előtt, hogy beépíthető vagy szabadonálló hűtőgép kerüljön az új bútorba. Sok tényező befolyásolhatja döntésünket, de vannak olyanok is, melyekre talán nem is gondolunk.

– Minden lakás egyedi, mások a falméretek, terek, közlekedő útvonalak. Ezért egyértelmű állásfoglalást nem lehet adni, hogy melyik a jobb megoldás. Mindig az adott lakást, konyhát kell megnézni, hogy mi lenne oda a legjobb választás.

– Döntési tényező lehet például, hogy (1) mekkora hely áll rendelkezésre a hűtőgépnek, (2) van-e fal, vagy egyéb objektum, mely befolyásolja a hűtő nyitását, (3) esztétikai szempontból melyik lenne szebb a tervezett konyhába, (4)a készülék műszaki tartalma, „tudása”, (5) család számára szüksége tárolórészmérete, (6) költségbeli különbségek (7) van-e már meglévő készüléke a vevőnek, mely visszakerülne az új bútorba (8) vagy egyszerűen az, hogy melyik megoldás szimpatikusabb a megrendelőnek

Mikre figyeljünk választás előtt?

Pár hasznos tanács rendezetlen módon, csak ahogy jönnek a gondolataim .-)

– A hűtőgép kiválasztásánál ne feledkezzünk el arról, hogy a kihúzható fiókok, mélyládák működéséhez biztosítanunk kell majd a hűtőajtó szükséges nyitásiszögét.

– Ez a beépített hűtőknél egyszerűbb, mert az ajtó 90°-os nyitásakor a bútorajtósíkja nagyjából a korpusz oldalfalának síkjába esik. Ha a beépített hűtő a sarokba kerül, akkor számoljunk még a fal és a hűtő szekrényény közt elhagyott távolságnál a fogantyú méretével, esetleg ha beltéri ajtó van a falon, akkor a tok, ajtószárny vastagságával, kilincs kiállással, vagy egyéb akadályozó tényezővel

– Szabadonálló hűtőgép kiválasztásánál jobban kell figyelnünk, mert típustól, márkától függően változó, hogy sarokba építés esetén mekkora helyet kell hagyjunk a hűtő és a fal között a normális ajtónyitás érdekében. Ezt a méretet általában megadják a készülék műszaki leírásában. Ha meglévő hűtő kerül vissza
az új bútorba, akkor ezt le kell mérni. Természetesen ha sarokba kerül a szabadon álló hűtő, akkor az adatlapon megadott mérethez itt is hozzá kell számolni egy esetleges beltéri ajtó méreteit, egyéb akadályozó tényezőket.

– Vannak olyan Side by Side hűtők, ahol a nyitáshoz akár 27 cm-t is el kell hagynia faltól. Ehhez jönnek még az egyéb akadályozó tényezőkből adódó méretek. Ilyen esetekben meg kell vizsgálni esztétikailag is, hogy milyen megoldások jöhetnek még szóba

– Léteznek nagy tárolórésszel rendelkező hűtők is, melyek mélységi mérete elérheti akár a 70-80 cm-t is. Ezért a mélységet is érdemes ellenőrízni, hogy az adott konyhabútorban mennyire okoz ez akár esztétikailag, vagy komfortérzetben hátrányt. Persze az esetek többségében mindent lehet orvosolni, de figyelembe kell venni a mélységi tényezőket is mindenképpen

– Amennyiben még nincsenek kialakítva csatlakozási pontok a konyhában, akkor feltétlenül a bútor tervező által megadott helyen legyen kialakítva a konnektor. Rossz helyen kialakított csatlakozási pontok tovább növelhetik a készülékelállását a faltól.

– Jégkocka készítésére is alkalmas hűtőgépeknél kiemelten fontos a vízkiállás pozíciójának megválasztása. Kérjen tanácsot, mert a bekötés befolyásolhatja a konyhabútor tartalmi részét is az adott helyen.
– Beépített hűtőgépek esetén, amennyiben nem hagyományos fogantyút használunk, további helyszükségletekkel kell számolnunk. Ebben az esetben a hűtős korpusz mellett közvetlenül, függőlegesen van elhelyezve egy fogantyúléc, mely további 3-7 cm-t igényel.

Infók a hűtőgépekről Referenciák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − három =

Farber konyhabútorok - szolgáltatási kör és terület

 • farber Észak-Dunántúl
 • modern konyhák Burgenland
 • nappali bútor Harka
 • fürdőszobabútor Sopron vonzáskörzete
 • modern konyhabútorok Ágfalva
 • farber konyha Budapest
 • gardrób Graz